Traditioneel e-commerce
In de meeste e-commerce platformen zijn de back-end en front-end met elkaar verbonden, zonder API-koppelingen er tussen. Een voordeel hiervan is dat het minder kost om op te zetten en het weinig technische kennis vereist om te onderhouden. Echter kun je hier vaak weinig in customizen en dus niet compleet omzetten naar je huisstijl.
Flexibiliteit
Headless e-commerce geeft bedrijven de ruimte om zowel een gewenste back-end als front-end te kiezen. Dit hoeft dus niet meer hetzelfde platform te zijn. Zo kun je zelf voor beide kanten een platform kiezen met de beste functionaliteiten.
Nieuwe technologieën
In headless environments is de mogelijkheid om ook nieuwe technologieën te testen. In traditionele CMS systemen zijn developers toch gebonden aan de regels van dat systeem.
Snelle website
Een hoge laadsnelheid op je website is van essentieel belang, dit bepaalt namelijk of gebruikers op je website blijven. Als je website traag is, is de kans groot dat het bounce-percentage flink omhoog gaat.
Bij een headless e-commerce platform staat content centraal en kan deze overal via API’s worden geleverd. Dit zorgt voor een veel snellere levering dan traditionele e-commerce platforms.
Meer controle
Met headless e-commerce zijn de applicatie-omgevingen voor contentbeheer en content levering gescheiden. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een goed werkende back-end behouden en toevoegen/upgraden wat niet werkt.
Marketing
Door nieuwe technologieën te integreren, ontstaan er ook meer mogelijkheden voor een marketingteam om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Efficiënt
Doordat in een headless e-commerce platform de back-end en front-end los van elkaar staan, kunnen developers er ook afzonderlijk aan werken. Zo hoeft de front-end developer niet te wachten tot de back-end developer klaar is met het doorvoeren van wijzigingen.

Overstappen van traditioneel naar headless e-commerce?
