Welke navigatie past bij jouw app?
Bij het ontwerpen van een mobiele applicatie komen ontwerpers telkens weer voor dezelfde vraag te staan: welke vorm van navigatie gaan we gebruiken? De navigatie binnen een app zorgt ervoor dat gebruikers belangrijke informatie kunnen vinden en bepaalde handelingen kunnen uitvoeren.
Kortom, de navigatie zorgt ervoor dat de app bruikbaar is. Dit betekent natuurlijk dat een gebruiksvriendelijke en duidelijke navigatie cruciaal is voor het succes van een app. De meest gebruikte manieren van navigeren zijn het hamburgermenu en het tabmenu. We vertellen je meer over de voor- en nadelen van deze twee soorten navigatie.
Hamburgermenu
Het hamburgermenu is een oude bekende. Het icon, bestaande uit drie streepjes, wordt al jaren toegepast binnen apps en websites om een uitklapbaar menu aan te duiden. Deze vorm van navigatie geeft een ontwerper veel ruimte om menu-items te weergeven. Er wordt gebruik gemaakt van de volledige lengte van het scherm en als dit niet genoeg is kan er zelfs een scrollbalk worden toegevoegd.
Toch zijn er veel discussies rondom deze vorm van navigatie waarbij de gebruiksvriendelijkheid in twijfel getrokken wordt. Het hamburger-icoon wordt vaak op een herkenbare plek gezet: links- of rechtsboven. Maar zodra we kijken naar het gemiddelde bereik van een smartphonegebruiker die zijn telefoon met één hand vasthoudt, zien we dat dit eigenlijk een moeilijk bereikbare plek is.
Dit betekent dat het openen van het hamburgermenu dus voor veel gebruikers als onprettig ervaren kan worden. Hiernaast zorgt het herhaaldelijk openen en sluiten van het menu voor vertraging binnen het navigatie proces; de gebruiker kan dus niet snel heen en weer navigeren tussen pagina’s.
Voordelen van hamburgermenu
- Veel ruimte voor menu-items
- Mogelijkheid voor uitklapbare submenu’s
- Neemt weinig ruimte in op de pagina
Nadelen van hamburgermenu
- Icon niet voor iedereen herkenbaar
- Extra stappen binnen het navigatie proces door het openen en sluiten van het navigatie menu
- Icon op fysiek moeilijk te bereiken plek
- Vindbaarheid van pagina’s wordt verkleind doordat deze “verstopt” zijn.
Tabmenu
Een ander veelgebruikt navigatie-element is het tabmenu. Dit menu bestaat uit een balk (vaak aan de onderkant van het scherm) waar met behulp van iconen verschillende menu-items getoond worden. Dit menu is vooral goed toe te passen wanneer je enkele veel gebruikte pagina’s of functionaliteiten wilt tonen.
Doordat het tabmenu altijd zichtbaar is kunnen gebruikers snel navigeren tussen pagina’s. Het nadeel van dit menu is dat je beperkt bent in het aantal menu-items dat je kunt tonen, vaak is er ruimte voor maximaal 5 menuknoppen.
Tegenwoordig zijn er ook varianten die het mogelijk maken om de menubalk opzij te swipen om meer menuknoppen te zien. Echter is de gebruiker niet altijd op de hoogte van deze mogelijkheid.
Voordelen van tabmenu
- Menuknoppen altijd zichtbaar
- Geeft direct inzicht in mogelijkheden van de app
- Iconen vormen een aanvulling op de visuele uitstraling van de app
Nadelen van tabmenu
- Beperkte ruimte voor menuknoppen (maximaal 5)
- Kort en bondige labels nodig om duidelijk aan te geven wat de icons betekenen
- Geen ruimte voor uitklapbare submenu’s
Conclusie
Kortom, beide soorten navigatie hebben sterke voor- en nadelen. Welke navigatie het beste kan worden toegevoegd is dus afhankelijk van het product. Wel is duidelijk dat de omvang van de navigatiestructuur, dus de hoeveelheid pagina’s en functionaliteiten, een grote rol speelt.
Wanneer je een app hebt met veel content, bijvoorbeeld een dashboard of intranet, zal een hamburgermenu veel meer ruimte bieden voor het overzichtelijk aanbieden van pagina’s dan een tabmenu.
Daarentegen zal een e-commerce app weer meer baat hebben bij een tabmenu omdat er een klein aantal specifieke pagina’s zijn die veel gebruikt worden, zoals een productoverzicht en winkelwagen.
Bij het ontwerpen van een mobiele applicatie is het dus van belang om eerst goed te onderzoeken wat de kern is van het product en hoe de navigatie-structuur in elkaar steekt.