Hoe benaderen ze e-commerce?
WooCommerce en Shopify hebben beide hun eigen benadering bij het bouwen van een webshop. Bij WooCommerce moet je namelijk de webshop zelf hosten, wat betekent dat je de bestanden van je webwinkel op je eigen server moet zetten en je de vrijheid hebt om alles in je webshop naar eigen inzicht aan te passen.
Dit brengt echter wel extra kosten met zich mee, omdat je nu zelf moet betalen voor de hosting van jouw website. Ook regel je zelf de stabiliteit en support, wat ook extra werk met zich meebrengt. Je kan wel een externe partij inhuren die de server voor jou host zoals een internetbureau.
Bij Shopify wordt jouw webshop gehost, waardoor Shopify ook de software voor je beheert waardoor je alleen wijzigingen kan doorvoeren die goedgekeurd zijn door Shopify.
Hoe gemakkelijk maak je een webshop?
Als we kijken naar hoe makkelijk het is om van niets naar een functionerende webshop te gaan, dan is Shopify zeker de winnaar.
Als je een WooCommerce webshop start, moet je namelijk eerst WordPress installeren en de interface begrijpen om daarna WooCommerce te installeren, te configureren en de interface daarvan weer te begrijpen. Voordat je een bestelling in WooCommerce kan accepteren, moet je ook nog betaling gateways, belastingen en meer instellen.
Bij Shopify daarentegen, kan je al beginnen met verkopen nadat je een account hebt aangemaakt met een domeinnaam en je thema hebt ingesteld!
Controle over webshop functies
Als we kijken naar gehoste platforms, is Shopify één van de meest flexibele oplossingen. Echter komt dit niet in de buurt van de controle die je met een zelf gehoste WooCommerce webshop hebt. Met een WooCommerce webshop kan je je thema, aangepaste code en de meer dan 50.000 WordPress plugins aanpassen.
Ook heeft WooCommerce geen limiet aan het aantal te gebruiken productvarianten, terwijl Shopify een limiet heeft van 100 varianten per product met 3 product opties. Bij Shopify kan je ook thema's en apps aanpassen, maar kan je alleen bij de homepagina van je winkel aangepaste HTML toevoegen.
Betaalmethodes
Zowel op Shopify als op WooCommerce kan je met veel betalingsmethodes werken. Shopify brengt wel een extra vergoeding in rekening als je er voor kiest om een externe betaling gateway te gebruiken. Dit bedrag kan, afhankelijk van je abonnement, oplopen tot 2%.
Data beheren
WooCommerce wordt zelf gehost, waardoor je meer controle over je data hebt. Bij Shopify heb je ook toegang tot al je gegevens, maar bevindt deze data zich wel op de servers van Shopify. Je kan echter wel een CSV-bestand van je producten exporteren, een back-up van je site maken (middels een app) en verbinding maken met je data via een API (Application Programming Interface).
Webshop onderhoud
Omdat Shopify wordt gehost, waardoor je minder tijd in het onderhouden van je webshop hoeft te steken dan bij WooCommerce. Wel moet je er op letten dat je op de hoogte blijft van alle apps die je gebruikt om te zorgen dat ze goed werken.
Bij WooCommerce heb je wel vrijheid betreft de controle en eigendomsrechten van je site, maar ben je wel alleen verantwoordelijk voor het onderhouden en de beveiliging van je webshop. Je kan er wel voor kiezen om de hosting door andere partijen te laten doen.
Kosten
De prijs van een WooCommerce webshop is erg lastig te benoemen. Dit komt doordat de hosting, je domein, premium thema’s, betaling gateways en premium plug-ins via externe partijen aangeschaft worden. Op basis van wat het beste werkt voor jou en je webshop hangt de prijs af.
Je betaalt vaak eenmalig het bedrag, terwijl je bij Shopify voor veel apps maandelijks betaalt. Bij Shopify kan je de prijzen wel makkelijk inzien, ook hier betaal je voor premium thema's, app's en betaling gateways.
Conclusie
De grootste reden om Shopify over WooCommerce te kiezen is gebruiksvriendelijkheid. Als je niet van plan bent om complexe producten met veel varianten te verkopen, is Shopify de beste optie. Als je ook geen tijd hebt om je webshop te onderhouden en zo min mogelijk met de technische kant van je webshop te maken wil hebben, is Shopify zeker de juiste optie. Als je een koppeling of app wilt maken, kun je altijd nog onze hulp inschakelen!
Als je al bekend bent met WordPress, dan is WooCommerce zeker een goede keuze. Ook ben je bij WooCommerce niet afhankelijk van de besluitvorming. Bij Shopify moet je wel rekening houden met de regelgeving en voorwaarden die zij stellen.